H Αιδηψός

Η Αιδηψός είναι η πιο γνωστή λουτρόπολη στην Ελλάδα, με τις πηγές της να φημίζονται για τις θεραπευτικές και αναζωογονητικές τους ιδιότητες. Η θεραπευτική δύναμη του ιαματικού νερού της Αιδηψού, αποδίδεται στην πληθώρα των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων, κυρίως σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου καθώς και στη θερμοκρασία των νερών που κυμαίνεται από 70-85C.

Το ταξίδι στην Αιδηψό δεν τελειώνει μόνο στις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Είναι αφορμή να γνωρίσετε το καταπράσινο νησί της Εύβοιας, τις καταγάλανες παραλίες και το φιλόξενο πνεύμα της.

Τα Ιαματικά Νερά

Από την αρχή της ιστορίας, αγγίζοντας σχεδόν τη μυθολογία, εξελίσσεται η ιστορία της Αιδηψού, απόλυτα συνυφασμένη με το πολύτιμο δώρο που της χάρισε η φύση. Ο Ηρακλής λουζόταν στα καυτά νερά της πριν από κάθε άθλο, για να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Ο Πλούταρχος αναφέρεται με ενθουσιασμό στα νερά αυτής της πόλης και τις απολαύσεις που προσφέρουν. Ο Στράβων περιγράφει με θαυμασμό τις ιαματικές πηγές της Αιδηψού με το καυτό νερό και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αγαπημένη πόλη των Ρωμαίων, η Αιδηψός φιλοξένησε πλήθος αυτοκρατόρων, στρατηγών και συγκλητικών. Ο Αδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Σύλλας, είναι μερικοί μόνο από τον απέραντο κύκλο των Ρωμαίων που έσπευδαν κάθε χρόνο να ανακουφιστούν και να θεραπευτούν στα νερά της.

Στις αρχές του 20ου αιώνα προβάλλει η Belle Epoque της Αιδηψού. Τα νερά της αδιαμφισβήτητα πλέον θεραπευτικά, έλκουν πλήθος ανθρώπων του πλούτου, των τεχνών, των γραμμάτων, του κινηματογράφου και των επιστημών.

Ο Ωνάσης, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας, ο Τσώρτσιλ, ο Λουντέμης, άφησαν τα αποτυπώματά τους στην πόλη, διαφημίζοντας σε όλο τον κόσμο το θείο δώρο που της χάρισε η φύση και τις “θαυματουργές” του ιδιότητες.

Η μεγάλη προίκα των Λουτρών Αιδηψού είναι οι ιαματικές πηγές τους. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28οC μέχρι 86οC . Εκτός από τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια που λειτουργούν εντός ή εκτός ξενοδοχείων με τη μορφή κανονικών λουτήρων ή πισίνας, απόκτημα για τη Λουτρόπολη αποτελεί το υδροθεραπευτήριο του Ε. Ο. Τ. το οποίο παρέχει όλες τις δυνατότητες για λουτροθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές. Πρέπει να τονίσουμε ότι το μεγάλο αυτό συγκρότημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα του είδους του στη χώρα μας. Εκτός των κανονικών λουτήρων διαθέτει επίσης και λουτήρες ειδικών θεραπειών, λουτήρες άκρων, σκοτσέζικο ντους. Η ανοιχτή πισίνα καλύπτει τις ανάγκες της υδροθεραπείας με χαμηλό κόστος. Το φυσικοθεραπευτήριο με τα όργανα γύμνασης και ηλεκτροθεραπείας βοηθά στην άμεση και δεκτικότερη αντίδραση του οργανισμού στη λουτροθεραπεία. Σημαντικό στολίδι των Λουτρών της Αιδηψού είναι σήμερα το άρτι "ανακαινισθέν εκ βάθρων" ΘΕΡΜΑΙ ΣΥΛΛΑ. Πήρε το όνομά του από το Ρωμαίο κοσμοκατακτητή στρατηγό Σύλλα που παρέμεινε στην πόλη προκειμένου να κάνει λουτροθεραπεία για κάποια ασθένεια των ποδιών του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πλούταρχος: "Σύλλας δέ διατρίβοντι περί τάς Αθήνας, άλγημα ναρκώδες μετά βάρους είς τούς πόδας ένέπεσεν, ό φησίν ό Στράβων ποδάγρας ψελλισμόν. Διαπλεύσας ούν είς Αίδηψού, έχρήτο τοίς θερμοίς ύδασι, ΄ραθυμών άμα και συνδιημερεύων τούς περί του Διονύσου τεχνίτας".

Το κτισμένο πριν από έναν αιώνα πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα της πόλης μετά από μία μακρόχρονη περίοδο ακμής, άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες και πέρασε αρκετά χρόνια μαρασμού και παρακμής . Στα 1988 χαρακτηρίστηκε μαζί με άλλα κτίρια διατηρητέο και έτσι οι νέοι ιδιοκτήτες του μπόρεσαν, κρατώντας ανέπαφη την εξωτερική του μορφή να κατασκευάσουν ένα μαγευτικό ξενοδοχειακό συγκρότημα υδροθεραπείας και αναζωογόνησης που αμιλλάται των καλύτερων SPA του εξωτερικού.

Μια ομάδα από τις ιαματικές αυτές πηγές αναβλύζουν

Πώς θα φτάσετε

Η Αιδηψός απέχει από την Χαλκίδα 118χλμ. και από την Αθήνα περίπου 200χλμ. Υπάρχουν δύο τρόποι για να επισκεφθεί κανείς την Αιδηψό. Ακολουθούμε την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και στη συνέχεια βγαίνουμε στην έξοδο για Χαλκίδα. Από εκεί κατευθυνόμαστε βορειοδυτικά και μέσω Λίμνης, Ροβιών φτάνουμε στην Αιδηψό. Υπάρχει και η επιλογή της Αρκίτσας, Ακολουθούμε την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και στη συνέχεια βγαίνουμε στην έξοδο για Αρκίτσα, όπου χρησιμοποιώντας ferry boat θα φτάσουμε στην Αιδηψό.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Κτελ Αιδηψού: (+30) 22260 22250

Λιμεναρχείο Αιδηψού: (+30) 22260 22464

Αστυνομία: (+30) 22260 23333

Υδροθεραπευτήριο: (+30) 22260 2350